Lesný požiar je lokalizovaný

08.08.2013 Rožňava

Betliar 8. augusta (TASR) - Hasičom sa dnes ráno podarilo lokalizovať lesný požiar pri obci Betliar (okr. Rožňava) a zamedziť jeho rozširovaniu. Úplná likvidácia jednotlivých ohnísk však môže trvať podľa hasičov aj niekoľko dní. Situácii by veľmi pomohol výdatný dážď.

"Dá sa povedať, že ten hlavný požiar je zlikvidovaný. Hasiči majú rozmiestnenú techniku po celom obvode požiaroviska a snažia sa dohášať a likvidovať ohniská smerom do vnútra," uviedol o 16.30 h pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura.

Desiatky hasičov už prakticky z celého Slovenska bojujú s ohňom tretí deň za sebou. Podľa stredajších meraní pomocou GPS je ohňom zasiahnutá plocha približne 22 hektárov. Vzhľadom na to, že ide o prudký svah, lesníci podľa Faturu odhadli územie spáleného lesa na 30 až 35 hektárov.

Vietor dnes popoludní podľa hasičov občas rozfúka ohnisko a spôsobuje malé horenie, neprebieha však plamenné horenie, ktoré by oheň divoko rozširovalo. "Je to vlastne spálenisko a pokiaľ výdatne nezaprší, dohášanie môže trvať aj celé dni," uviedol Fatura. Vysvetlil, že v prípade prehorených koreňových systémov v takomto rozsahu je hasenie veľmi zložité a fyzicky takmer nemožné. Situácii by preto pomohla zmena počasia.

Na mieste dnes zasahuje vyše 40 profesionálnych hasičov, ktorí sa v pravidelných intervaloch pri hasení striedajú. Na pomoc prišlo 11 hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom a 15 príslušníkov z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí západ z Bratislavy. Od stredy podvečera zasahoval modul pozemného hasenia v lesnom teréne z Banskej Bystrice. Pomáhajú aj dobrovoľní hasiči a lesníci.

Doprava vody prebieha kyvadlovo cisternami z miestneho jazierka. Od skorého rána do 8.20 h zasahovali tiež vrtuľník leteckého útvaru ministerstva vnútra a vojenský vrtuľník s bambi vakmi.

Oheň sa rozhorel v utorok (6. augusta) pred 14.00 h v oblasti lokality Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Pri požiari tak horelo najmä kalamitné drevo a mladina.

Na likvidáciu požiaru privolali profesionálnych hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej, Popradu a ďalších miest, ako aj dobrovoľných hasičov z okolia. Z dôvodu náročnosti terénu bola nasadená letecká technika. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa a bude predmetom vyšetrovania po likvidácii požiaru.
 

Vyberte región